Kawowe Odkrycia: Gabi Master A

Dzisiaj będzie krótko aczkolwiek treściwie. 

Chcemy się z Wami w końcu podzielić naszą opinią o sprzęcie do kawy, który można powiedzieć, że od niedawna gości w świecie alternatyw.

Mowa tutaj oczywiście o Gabi Master A. 

GABI MASTER A

O samym pochodzeniu i opisie pisaliśmy już dla kawa.pl [link] . Ale w skrócie tutaj jeszcze dla przypomnienia, Gabi Master to nic innego jak “inna wersja kality”, przyjemniejsza w obsłudze. Sam przyrząd składa się z drippera, zraszacza i pojemnika na wodę. 

Jak zaparzyć kawę w Gabi Master? Nic prostszego, podobnie jak w dripie V60 czy kalicie, wkładamy filtr do drippera, przelewamy gorącą wodą, wsypujemy zmieloną kawę i tu podobieństwa się kończą. W przypadku Gabi Master kolejnym krokiem jest nałożenie na dripper prysznica z zbiornikiem na wodę i wlania odpowiedniej ilości wody do pojemnika. I tyle. Nic więcej nie musimy robić. 

GABI MASTER A

Gabi Master ma ten plus, że pojemność zbiornika wody to 150ml, zatem od razu wiemy ile użyliśmy wody, jeśli zalejemy pojemnik do pełna. Po wlaniu wody, możemy iść robić coś innego, a woda spokojnym tempem będzie spadać równomiernie na kawę, sprawiając, że sam proces ekstrakcji będzie bardziej zrównoważony, a każda drobinka kawy będzie zaparzać się w podobnych warunkach. 

Dzięki prysznicowi możliwym jest dużo łatwiejsze osiągnięcie powtarzalności. To właśnie po części ten aspekt Gabi Mastera nas bardzo do siebie przekonał. Ponieważ jak już raz osiągnie się dobry napar i zapamięta się parametry, to powtórzenie tego jest banalnie proste. I to bez ciągłego kontrolowania. Mielimy kawę, zalewamy i robimy coś innego. 

Innym aspektem, który nas zachwycił w Gabi Masterze to otrzymane napary. Posiadają o wiele mocniejsze body, które pozostawia po każdym łyku długie wykończenie. To właśnie dzięki temu chce się pić i pić. Do tego napary są cięższe, w pozytywnym tego sowa znaczeniu. Mają większą gęstość, czuć różnicę między naparem z Gabi a naparem z chociażby dripa.

Osobiście jesteśmy zachwyceni i każdemu możemy polecić ten przyrząd. Posiada dodatkowo opakowanie, do którego w sposób kompaktowy można spakować wszystkie elementy i zabrać ze sobą w podróż. Może jest odrobinę większy niż Aeropress, ale równie dobrze nadaje się na wycieczki. 

GABI MASTER A

Jedyny minus, który zaobserwowaliśmy w czasie jego użytkowania, to jego pojemność. Niestety jeśli chcemy zrobić kawę na dwie osoby, to jeden Gabi Master starczy zaledwie na dwie małe kawki. Jeśli chcemy większą kawę to albo musimy wybrać inny przyrząd albo zaparzyć kawę dwukrotnie.  

Proporcje do zaparzenia i krótką instrukcję znajdziecie w naszej skróconej instrukcji obsługi. 

1. Dripper postawić na naczyniu, do którego ma trafić kawa.
2. Przelać filtr gorącą wodą, którą następnie wylać z naczynia.
3. Zmielić 15g kawy. Stopień mielenia – drobniej niż ziarenka cukru. Wsypać do filtra.
4. Zalać kawę 50g wody. Preinfuzja.
5. Postawić prysznic z pojemnikiem na wodę na dripper, a następnie wlać 150ml wody (pełen zbiornik), o temperaturze 89-95oC, zależy od zaparzanej kawy.