czyli, co wybrać w kawiarni, gdy obudziłeś się po 20 letniej śpiączce.

Przed Wami kolejna część poradnika, co wybrać w kawiarni do picia. Nie każdemu smakuje klasyczna mała czarna. Może to ze względu na moc smaków, doznań, czy moc samego napoju. Czyli jeśli jesteście z tych, którzy piją “białą” kawę – to ten wpis jest dla Was.
Kawę mleczną można znaleźć w każdej kawiarni, ale ich rodzaj jest dość sporo. Jednak zanim przejdziemy do konkretów, najpierw krótka informacja.

Przepisem na sukces, aby przygotować dobrą mleczną kawę, to właściwe obejście się z białą cieczą, aby nie zabić jej słodyczy, wykorzystując jej zalety, jako zwieńczenie mocnej dawki kofeiny. Trzeba jednak pamiętać, że mleko to jeden z najstarszych produktów sprawiających, że mocno palona kawa z defektami zdaje się nam być smaczniejsza. Zatem ostrożnie. A pomyślcie sobie, co nam wyjdzie, gdy zsumujemy dobre ziarna i idealnie spienione mleko? Niebo w gębie.
Kawa mleczna, kawie z mlekiem nie równa, zatem co wybrać?

Caffe Latte

Kawa, która we Włoszech jest często błędnie zamawiana, bo mówiąc tam samo latte… dostajemy lekko spienione mleko. Caffe Latte to stosunek kawy do spienionego mleka – 1:2. Kawy latte są we Włoszech określane mianem “splamionego mleka”. Bo w rzeczywistości do spienionego mleka wlewane jest espresso, tworząc w ten sposób charakterystyczny trójpodział warstw.

Jest to kawa dla fanów mleka, bo jest go tam sporo, a kawa stanowi zaledwie delikatne dopełnienie. Często dodawane są różne syropy, tworząc wariacje smakowe. Delikatniejsza w smaku niż cappucino.

Cappucino

Nie mamy tu na myśli kawy z proszku, którą większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Myślimy o 125ml cieczy, gdzie 25ml to espresso, czyli baza, a reszta to mleko (100ml). Jednak pamiętajcie mleko nie może przypominać piany, ma być lejące, ale nie sztywne. Bardziej wyczuwalna kawa niż w latte, ale jednak nadal mocno mleczna kawa.

Do tego ozdobiona różnymi dodatkami wizualnymi (latte art) albo smakowymi (posypka np. z kakao).

Flat White

Nasza ulubiona kawa z mlekiem, ze względu na podwójne espresso, czyli mocna dawka kofeiny i ciepłe mleko, z wciąż wyczuwalną słodyczą. Jest to napój dla osób, które lubią czuć moc kawy, ale delikatnie przełamać ją nutką mleka. W tej kawie wszystko może pójść świetnie, ale źle zrobiony flat white może być też złym przeżyciem. Oj przeżyliśmy to. Jest to rodzaj kawy, który nie wybacza złych ziaren, ponieważ mimo mleka, da się wyczuć, co stanowi bazę. I nie wybacza przegrzanego mleka, bo wtedy brakuje tej słodyczy na wykończeniu.

Kawa Biała
Flat White

Podsumowanie części

Mamy nadzieję, że przedstawiając Wam 3 najpopularniejsze rodzaje kaw mlecznych, które możecie znaleźć w menu lokalu, ułatwiliśmy Wam troszkę podjęcie decyzji, czego szukacie i na co macie akurat ochotę.
W kolejnym wpisie opowiemy Wam troszkę więcej o alternatywie dla „małej czarnej”, czyli jak poczuć smaki i aromaty drzemiące w kawie.